22 Ekim 2019 Salı

Kemeraltı adı nereden geliyor - İZMİR

Kemeraltı adı nereden geliyor - İZMİR


Telif hakları vardır. Telif hakları (COPYRIGHT) dosyasını okuyunuz 


İzmir de en çok bilinen, alış verişi merkezi. Asırlık bir yer. Camilerin, hanların bulunduğu bir yer. Alış- verişin merkezi. İçinde, arasta dediğimiz, ayni işi yapan ve ayni ürünleri satan iş yerlerinin bulunduğu bir geniş alan. Eskiden, bu esnafların cinslerine göre mantocular, gelinlikçiler, , peynirciler ve diğerleri gibi bölümleri vardı. Artık bu özelliğini kaybetti. Günümüzde, hepsi iç içe. 
Buraya neden Kemeraltı adının verildiği ve tam olarak ne zamandan beri bu ad ile anıldığı hakkında net bir bilgi yok.
Elimizde 1976 tarihli Lamec-Saad şehir planı var. Orada Kemeraltı caddesi görülüyor. Bu cadde, Basmane Çorakkapı camisinden başlayıp, Mezarlıkbaşı ve konağa kadar olan günümüz Anafartalar caddesi.

Bu isim verilmesi konusunda genel olarak kabul edilen görüş, cadde üzerinde kemerli yapı ya da yapıların varlığı nedeni ile bu adın verildiğidir.
Bir başka görüş, Agora antik alanının İkiçeşmelik (Eşref paşa caddesi) tarafına bakan yerde bulunan, arkasında hamamın olduğu bilinen kemerli yapıdır (1).

Gezginler, 1700 sonları ve 1800 ilk yarısı arasında, İzmir'e geldiklerinde en çok ziyaret ettikleri yerlerden bir tanesi, onların tanımı ile " Bazaar" yani pazardır. Burası, günümüz pier civarında günümüzde var olan hanlardır (örneğin Kızlar ağası hanı gibi). Gezginler buranın neresi olduğunu  şöyle tanımlamaktadır. Frenk caddesinden çıktıktan sonra önce balık pazarına varılır. Bu pazarın arkasında sebze pazarı vardır. Bu pazarın Lehana pazarı olarak adlandırıldığını da biliyoruz. Romaik lisanda (Anadolu da konuşulan Yunanca) Lehana hem lahana hem de sebze anlamında kullanılmaktadır. Bu pazardan çıkılınca Bazaar'lara gelinir. Gezginler buradaki dükkanların kemerli olduğunu söylemektedirler. Belki de Kemeraltı tanımı buradan çıktı, kim bilir.








Fotoğraf, İzmir olduğunu kesin bildiğimiz ancak yerinin neresi olduğunu bilmediğimiz bir kemeri göstermektedir. Fotoğraf Küllerinden doğan şehir, İZMİR gurubunda yönetici olan Sertaç Sezer tarafından paylaşılmıştır.

1- Orhan Beşikçi
https://www-milliyet-com-tr.cdn.ampproject.org/.../kemera...

Osman Koçanaoğulları
İZMİR