19 Mart 2022 Cumartesi

KEÇECİLER - İZMİR

 KEÇECİLER - İZMİR

Telif hakları vardırCOPYRIGHT dosyasını okuyunuz.......


Keçeciler olarak adlandırılan yer,  kadim İzmirin bir bölgesi. Sırtınızı Hatuniye camisine verdiğinizde, ,Hatuniye camisi sonrası önünüzde olan , Mezarlıkbaşına kadar olan Anafartalar caddesinin kuzeyi ve güneyinde olan yerleşim yeri "KEÇECİLER " olarak bilinir. Eski Yahudi  yerleşim yerlerinden birisidir. Bu bölge Mezarlık başı olarak bilinen bölgeye kadar devam eder. Bir tanesi yangın ile ortdan kalkmış 2 adet  Yahudi okulunun olduğu bir bölgedir. Havraların yoğun olarak bulunduğu "Havra sokağına " da bitişik bir alandır.

Peki burasına neden " Keçeciler " adı verilmiş acaba ?. Osmanlı dönemi dahil, bizler bir sokağa bir bölgeye ad verirken bir anlam içermiş olmasını hep ön planda tutmuşuz., Basmahane gibi. Buraya da " Keçeciler " adı verilmesinin bir anlamı olmalı. Belli ki zamanında burada keçecilik yapılıyormuş. Bu söylediklerimi bilmek ve yazmak için ulema olmak da gerekmiyor.  Bir mantık yürütme, sizleri d bu sonuca ulaştırır. 

Önce, keçe nedir ona bir bakalım. Keçe bilinen en eski kumaş türüdür. Dokunarak elde edilen bir kumaş değildir. Koyun, keçi , tavşan gibi hayvanların kıllarının su ve sabun ile sıcak ortamda işlenmesi ile elde edilir. Bu işlem ile bu kıl elyaf birbirine yapışır. Dayanıklıdır, kolay deforme olmaz. Kepenek, çorap yapımında da kullanılır. Osmanlı döneminde bu kullanım şekillerine  şapka, başlık olarak kullanılması da eklenmiştir. Fesler, yeni çeri başlıkları, genel kullanım başlıkları keçeden imal edilmiştir.

Muhtemelen, burada bu tür başlık, çorap, kepenek gibi giyim eşyasının yapıldığı iş yerleri vardı. Bunlar burda imal ediliyordu. Kaç yılına kadar bu imalat sürdü bilmiyoruz. Çocukluğumda bu tür imalathane olduğunu hatırlamıyorum ama şapkacılar vardı.

Aşağıda olan fotoğraf bu bölgenin eski halini göstermektedir. Arka planda saat 12 hizasında Hatuniye cami minaresi görülmektedir. Fotoğraf Mezarlık başından Hatunuiye camisine bakıştır.























Osman Koçanaoğulları

İzmir

2022., Mart 18