3 Şubat 2022 Perşembe

Zunkla

 Zunkla


© Copyright  Copyright dosyasını okumak  için burayı tıklayınız


Zunkla adının nereden geldiğini bilmiyoruz. Benden çok ileri yaştakilerin de bildiği ve yanılmıyorsam sadece İzmir de satılan bir şekerleme. Belki de çok eskilere dayanan bir şekerleme türü. Bakkal dükkanlarında, özellikle de mahalle bakkalarında satılırdı. Yunanca dan gelmiş bir kelime olabilir. Sözlüklere baktım, "orman" olarak bir tercüme de gördüm. 


Bu şekerleme, kuru incirden yapılıyordu.  Ezilmiş incir üzerinde bir şeker tabakası ile kaplı olurdu. Normalde bu şeker tabakası beyazdı ama, incirin  boyasını dışa vurması sonucu rengi koyu sar-taba rengi arası hale gelirdi.  Şeker ve içinde olan incir, bir kağıt ile sarılı idi. Günümüz z misafir şekerleri gibi, bir kağıt ile paketlenmiş olarak satılırdı. Dışta olan bu kağıdın altında şekerin dışında olan kağıda yapışmaması için kalitesiz bir yağlı kağıt olurdu. Dışta olan ambalaj kağıdının üzerinde anlamsız, kötü bir mavi veya kahverenkli desenler olurdu ve bu kağıt eskilerin saman kağıdı türden bir kağıt idi. İç kısmında da hayvan resimleri bulunurdu, Bu ambalaj kağıdı eskilerin saman kağıdı dediği cinstendi.

Sıcak havalarda, şekerin de erimesi sonucu, incir ezmesinin içeriği şeker tabakasını da geçer ve dışta olan ambalaja kadar ulaşırdı.