29 Aralık 2021 Çarşamba

Cezayir hanı ya da Cezayir hanları. İzmir

 Cezayir hanı ya da Cezayir hanları.  İzmir

Telif hakları vardır. Telif hakları (COPYRIGHT) dosyasını okuyunuz 


Bugüne dek İzmirde hep bir Cezayir hanının olduğunu  söylendi. (1). Hatta bu hanın bir ara cezaevi olarak kullanıldığı da bilimsel yazılarda yer aldı.

Acaba öyle mi ?.

Aşağıda bulunan plan 1854-56 yılları arasında kartograf Luigi storari tarafından  çizilmiş. Bu planda "Cezayir han " ve eski Cezayir han " olarak iki tane handan söz edilmektedir.  Belli ki günümüz  855 sokakta bulunan han daha sonra yapılmış bir han. Münir Aktepe burasının 1868-1869 yıllarında hapishane olarak kullanıldığını yazar (Hicri 1285).

Acaba hapishane olarak kullanılan Cezayir han günümüz Arap hanı, eski Cezayir han olamaz mı.  Anafartalar caddesi boyunca  Şadırvan camisine varıp, sağ dönüp mezarlık başına giden yola girdiğinizde ( burası da günümüz Anafartalar caddesidir) içinde bulunan caddenin eski adı Mahkeme önü, mahkeme caddesidir. Mahkeme binalarına bu kadar yakın bir yerin hapishane olarak kullanılması da akla yatkındır.



KAYNAK=

Aktepe Münir. İzmir Hanları ve Çarşıları Hakkında Ön Bilgi. İstanbul üniversitesi tarih dergisi. Sayı 25 sayfa 118. 1971