4 Ağustos 2018 Cumartesi

Basmane gar ve meydanda olan değişiklikler


Basmane gar ve meydanda olan değişiklikler

© Copyright  Copyright dosyasını okumak  için burayı tıklayınız




Fotoğraf 1, İzmir' e işgal kuvvetler donanması ile birlikte gelen Amerika birleşik devletler donanmasına ait  USS Arizona  adlı zırhlı geminin bir personeli tarafından 1919 tarihinde çekilmiş. Yangın öncesi döneme ait. Görülen molozlar muhtemelen bu meydanın genişletilmesi sonrasına ait.  Sağ tarafta (a) olarak gösterilen bina Uşakizade köşkünün bir bölümüdür. Burası daha sonra Küçük Sadık bey oteline dönüştürülecektir.
http://azmemory.azlibrary.gov/digital/collection/histphotos/search/searchterm/smyrna%20turkey
Arizona state library archieve. Arizona adlı zırhlı. İzmirden ayrılmadan önce çekilmiş bir fotoğraftır.

Fotoğraf 2 daha sonra ki döneme ve 1922 yangını sonrasına aittir. 


Fotoğraf 1 de görülen bina (a), ( yani daha sonra Küçük sadık bey oteline dönüşen bina)  bu fotoğrafta artık yoktur. Fotoğraf 2  de görülen  bina  (b)  günümüz Sadık bey otelidir. Bu otel binası, Küçük sadık bey otelinin de olduğu dönemde Büyük Sadık bey oteli olarak bilinmekte idi.  Küçük ve Büyük sadık bey otelleri 1926 tarihli şehir rehberinde kayıtlıdır. 1933 tarihli İzmir planında da bu iki otelin olduğu arsalar bina olarak işaretlendirilmiştir. 


Her halükarda her iki otel 1932 yılında mevcuttu. Aile büyüğüm (1933 doğumludur)  her iki oteli hatırlamıyor. Hatırladığı sadece Sadık bey oteli, günümüzde metruk  Yeni Sadık bey oteli binası. Yıl olarak ta 1940 yılların başları olarak söylemek mümkün. Bu nedenle, Küçük Sadık bey otelinin bu yıllarda yıkılmış olması gerekir. Fotoğraf 2 bu tarihten sonrasına ait olmalı her halde.
Her iki otel açık olduğu yıllarda telefon numarasına sahip. Numara , 5 haneli. 5 haneli telefon numaraları 1950 yılına kadar kullanılmış.(otellerin açık  olduğu döneme ait reklam amacı ile basılmış posta kartının fotoğrafı gördüm. Bu bilgileri oradan aktarıyorum. Posta kartını yayınlayamıyorum. Bir kişinin özel koleksiyonunda.




Bu iki otelin , açılış tarihini net olarak bilmiyoruz. Bu konu ile ilgili bilgilere      http://okocana.blogspot.com/2018/04/basmane-oteller-sokag-gelisimi.html     ulaşabilirsiniz.



Osman Koçanaoğulları