19 Temmuz 2018 Perşembe

İzmir Tiyatro binası ve Fransız konsolosluğu

İzmir Tiyatro binası ve Fransız konsolosluğu


© Copyright  Copyright dosyasını okumak  için burayı tıklayınız


Önünden defalarca geçtiğimiz ve halen var olan İzmir Fransiz konsolosluk binasının olduğu yerin yaklaşık son 100 yıl içerisinde geçirdiği değişimi yazamaya çalıştım. Tarihi bilgi çok veremeyeceğim, bu konuda donanımlı değilim. Araştırıp bulduklarımı yazacağım.Resimler bir şehrin yangın sonrası tahribatını, arkasından yapılan inşaatler ile nasıl çirkinleştirdiğini göstermektedir.Bu bölgenin anlaşılabilmesi için elimizde var olan yer Fransız konsolosluk binası. Bu binanın yapılışı 20 yy başlarında başlıyor ve 1906 yılında tamamlanıyor. 1922 yangınında taş bina olması nedeni ile çok az hasar görüyor ve 1929 yılına kadar restorasyonu yapılıyor.Binanın yeri, Cumhuriyet meydanından Gündoğduya gider iken ikinci blokta. Binanın ön cephesi denize bakıyor. Arka cephesi Cumhuriyet  bulvarı üzerinde, Fransız Kültür derneğinin tam karşısında, 9 Eylül Üniversite rektörlüğünün çaprazında.
İkinci dayanak noktası , 1922 yılında tamamen yanan ve Fransız konsolosluğuna bitişik olan yapı, İzmir tiyatro binası. 1911 yılında açıldığını biliyoruz. Paris opera binasının küçük bir kopyası olarak yapılmış.
Resim 1, günümüze ait bir fotoğraf. Fransız konsolosluğu görülüyor.



Şimdi, günümüzden yaklaşık olarak 100 yıl geriye gideceğiz.(Resim 2). Henüz tiyatro binası yapılmamış.





 Resim 3, tiyatro binasının yapıldığı yıl olan 1917 den sonrasına ait olmalı



 Resim 4, bu bölgenin yangın öncesi panoramik görüntüsüdür.


Resim 5 ve  resim 5-A  tiyatronun yangın öncesini göstermektedir.







 1922 yangınında İzmir tiyatrosu tamamen yanar, konsolosluk taş bina olduğundan büyük hasar görmez. Konsolosluktan Atatürk heykelinin olduğu alana kadar olan  diğer binalarda yanar. (Resim 6 )



Restorasyonun 1929 yılında tamamlandığını biliyoruz.


Osman Koçanaoğulları