22 Mart 2019 Cuma

Hamallar - 1800 yılları İzmiri

Hamallar


© Copyright  Copyright dosyasını okumak  için burayı tıklayınız



Gezginlerin hemen hemen tamamına yakını, hamal konusunu yazmışlardır.
19. yüzyıl hamallarının hepsi olmasa bile tamamına yakını Türk' tür. Musevi, Ermeni ve Rum hamal sayısı çok azdır. Gezginlerin hemen hemen tamamına yakını, hamal konusunu yazmışlardır.


Yaşları genellik ile 18-20 yaş arasıdır. Batılılara göre çok uzun olmamak ile birlikte, Türk ırkı olarak düşünüldüğünde oldukça uzun yapılıdırlar.  Çok güçlü, sakin huylu ve etrafa karşı gayet iyi davranırlar. Güçlerinin farkındadırlar. Olaylara pek karışmazlar. Onlar için en kötü zaman sıcak yaz günlerinde susama ve oruç tuttukları zamanlarda olan gıdasızlık ve susuz kalmaktır. .Bir gezgin, bir keresinde, bir Türk hamalın, bir yunanlıyı " haşet " ile nasıl yaraladığını anlatmış.
Gezginlerin, bu konuda bir birlerinden kopya çektikleri de anlaşılmaktadır. Geldikleri yer bazılarına göre Konya, bazılarına göre ise Uşaktır. Ortak nokta, bunların neden hamal olduklarıdır. Gezgin anlatılarına göre, çocuk doğunca, annesi, çocuklarının hamal olması için dua ederlermiş. Nedeni, hamallık ile kazandıkları para ile köylerine döndüklerinde, kendilerine tarla alabilecek olan paraya sahip olurlar düşüncesi imiş. Belli ki, hamallık yapmaktan başka çareleri yok. Fakir insanlarmış, eğitim de görmemişler. Sırtlarında yük taşımada kullandıkları sırtlıklarını ( arkalıklarını) detaylı olarak anlatılmış.
İzmir' de o yıllarda yaklaşık 3.000 hamal olduğu bir başka gezgin tarafından belirtilmiş. Bağlı oldukları bir lider ( dayı başı ) vardır. Bunun görevi, devlete verilecek olan verginin ödenmesi ( devlete vergi vermektedirler), ve çalışanların ücretlerinin dağıtılmasıdır. Ekipler halinde guruplara ayrılmış olarak çalışırlar.
Şehir içinde sabit bir yük taşıma ücretleri vardır. Çok ağır yük taşıyabilirler. Bazı gezginler 150 kilogram (300 libre) ağırlığında yük taşıdıkları yazmışlardır. Yük taşırken, dengeyi sağlamak için nasıl öne doğru eğildiklerini yazan gezginler de vardır.

Bir keresinde, İzmir' de depremlerin çok sık olduğu bir yılda bir olay yaşanır. Hamallar içerisinde bulunan  ve muhtemelen de Mevlevi olan bir hamal, yük boşaltılırken birden Mevleviler gibi, sema yapmaya başlar. Bu arada da, para için çalışmayın, depremler ile yok olacaksınız der ve hamalların yük taşımayı bırakıp, canlarını kurtarmasını söyler. Hamallar korkar. Malların sahibi, hamalları işe dönmeleri için de ikna edemez. Yük taşıma bırakılır. Bu da her halde ilk iş bırakma olmalı. (1800 ortaları)

Kullanılan kaynaklardan bazıları;

1- A residence in Greece and Turkey. Francis Herve. 1837
2- Ismeer or Smyrna and it's British hospital in 1855. By a lady.,1856
3- Report on Smyrna. George Rolleston. 1856



Osman Koçanaoğulları