16 Ocak 2019 Çarşamba

Homeros Portikosu - İzmir

Homeros Portikosu - İzmir

Telif hakları vardırCOPYRIGHT dosyasını okuyunuz.......

Homerium olarak ta tanımlanır. 
Portiko, arkeoloji  terimi olarak Portiko (Kolonad veya Stoa ), önünde sütunların bulunduğu, üstü örtülü uzunlamasına bir salon anlamındadır.
Söz edilen yapı Homere adanmış bir mabettir. 1600 lı yılların sonlarında İzmir' e gelen bir gezgin, burayı Janus tapınağı olarak adlandırmış ancak daha sonra burasının Homere adanmış bir mabet olduğu belirlenmiştir.
Burası ile ilgili olarak 2 gezgin notlar yazmıştır. Her ikisi de hemen hemen ayni tarihlerde burayı gezmişlerdir.

Richard Chandler, kısa bir bilgi vermiştir. (1). Buradan çıkan bir lahitten söz eder. Lahiti, Bir Türk'ten alan Bir İngiliz'in evinde gördüğünü söyler. Le Brun bunun gravürünü çizmiş ve yayınlamıştır



Bu gravürün alındığı kitabın başlangıç sayfası



Sir Richard Worsley  ( 1751 - 1805),  burayı 1785 yılında ziyaret etmiş , hem yerini hem de yapısını tanımlamış, özelliklerini kayıt altına almış ve bir de gravürü çizmiştir. Çizimleri 1824 yılında yayınlanmış ( Museum Worsleyanum). Aşağıda yazılan bölüm onun notlarından alınmıştır (2).
Yer olarak, Yeşildere'nin Tepecik tarafında bir yeri tarif etmiştir. " Manisa yolu " olarak tanımladığı yol  günümüzde de var olan Altındağ'a doğru giden yoldur. Gezgin, dar olan yolun her iki tarafında Türk mezarlığı olduğunu belirtmektedir. Her ne kadar Kemer (kervan) köprüsünden söz etmemiş olsa da gezginin söz ettiği yol köprüden sonra devam eden yoldur.  Sir Richard Worsley, yer olarak Manisa yolunun sol tarafında ve Echeklee (Eşikli ?, Işıklı ?, ) sapağında olarak tanımlamış.  Burası muhtemelen günümüz Bornova Işıklar sapağıdır.  Daha sonra burayı ziyaret eden bir başka gezgin, bu kalıntılardan sonra zeytinlikler olduğunu yazmış.



Burasının Homer Portiko'su olduğu Strabon'un tarif ettiği yapının, gezgin' in bulduğu yapının özellikleri ile ayni olmasından anlaşılmış. Yapı dikdörtgendir. Zeminde bir mabet ve Homeros'un büstünün olduğu düşünülmektedir. Sir Richard Worsley burasının ölçülerini de vermiştir.



İçeride antik mermer bir kaide vardır. Muhtemelen üzerinde Homerin heykelinin olduğunu belirtir. Bu mermer kaide üzerinde kanunlar yazılıdır. İlk satırı okunamamaktadır. Cuma günleri, bir imam tarafından vaaz vermek üzere minber olarak kullanılmaktadır. Gezgin burayı gördüğünde, beşinci mermer sütunun sadece kaidesi kalmış olan yedi tane mermer sütün olduğunu gömüş. Bu sütunlardan bir tanesini de Hisar camisinde gördüğünü de anlatmış




1- Travels in Asia Minor, Or an Account of a Tour Made at the Expense of the ...Yazar: Richard Chandler
2- Museum Worsleyanum Or a collection of Antique Basso-Reliavos, Bustos, Statue and Gems. With wviews of places in the Levant.   IN THE YEARS MDCCLXXXV. VI. AND VII



Osman Koçanaoğulları
2019. İzmir