11 Aralık 2018 Salı

Balçovaya gidiş - Richard Chandler

Balçovaya gidiş - Richard Chandler 


© Copyright  Copyright dosyasını okumak  için burayı tıklayınız


Bölüm XXIII (23).  94-97
Güneye yolculuk.
Gezgin, kurumuş olan eski limanın ağız kısmından geçerek, mezarlık (maşatlık, burada Ermeni mezarlıklarının da olduğunu bir başka yerde yazmıştır) ve deniz arasında ki oldan devam eder. Mezarlığın bitiminde, yolun altına doğru devam eden mozaik kaplı bir alan görür. Aşağıda, gezgin' in takip ettiği olası yol 1875 tarihli harita üzerinde işaretlenmiştir.


(NOT= Yukarıda bulunan haritaya göre, gezginin gördüğü mozaik kaplı alan, Jupiter tapınağına ait olamaz diye düşündüm)

Yola devam eder, kayalık alanları geçince batıya doğru döner, çok yaşlı zeytin  ağaçlarının olduğu bir yere varır. Her tarafta dağ laleleri ve güzel kokulu çiçekler vardır.
Levantenlerin ( Avrupalılar olarak yazılmış) burada av partileri düzenlediklerini not eder. Karşısına üzerine çok eski bir köprünün olduğu sığ bir dere gelir ( Balçova deresi?). Derenin kaynağı Corax dağlarıdır ( Çatalkaya ve devamında olan dağlar). Yağışlı mevsimlerde, dere dağdan gelen seller ile dolar. Köprü, bir kaç kez tamir edilmiş ya da yeniden yapılmış kemerli bir köprüdür. Bu kemerlerin birinde çok gösterişli bir sütun başlığı vardır. Korint tipi sütün başlığıdır.   Dereyi, dağlara doğru bir müddet takip eder. Burada, kayaların üzerinden akan suyu yazar. Burada derenin suyu çok berraktır ( Balçova şelalesi ? ). Hızlı akan bir deredir. Dere yüksek zirveler arasından akmaktadır.. Etrafında hayvan sürüleri vardır, burada, tepeden gele su ile çalışan bir değirmen vardır (overshot mill). Burada bir Türk mezarlığı görür. Mezarlıkta, gördüğü bazı kalıntıların, derenin sol kıyısında bir zamanlar var olan Apollon tapınağından gelmiş olabileceğini yazar.
Agamemnon kaplıcalarına gider. Etrafta üstü, çöpler ve toprak ile kapanmış olan eski döneme ait tuğla parçaları ve kemerli yapılar görür.
Aşağı doğru yürüyerek iner. Karşısına kubbeli modern bir yapı çıkar. Kubbede, buharların çıkması için açılan delikler vardır. Bu yapının bitişiğinde kullanılmayan bir oda tanımlar. Kaplıca suyu berraktır, yavaş akmaktadır. Akan su önce yuvarlak ve mermerden yapılmış bir bölmeye oradan da büyük bir havuza akmaktadır. Suyun kaynağına gittiğinde, kuruduğu için akmayan bir soğuk kaynağından söz eder. Dere yatağının içinde birden çok sıcak suyun kaynadığını görür, bunun özellikle soğuk havalarda hissedilebileceğini anlatır. (gezgin ocak ayında buradan geçmiş). Dereyi geçer, Sancakkale girişinde, deniz kenarında bir kahvehanede mola verir

Travels in asia minor Richard Chandler


Osman Koçanaoğulları
Aralık 2018