16 Şubat 2022 Çarşamba

Bella vista, Gündoğdu, İZMİR

 Bella vista, Gündoğdu, İZMİR

Telif hakları vardırCOPYRIGHT dosyasını okuyunuz.......


Temaşalık ya da İzmirde halk dilinde olan seslendirme ile Tamaşalık.

Temaşa; hoşlanarak bakmak , seyretmek anlamında bir sözcük. Sanat açısından bakıldığında, daha çok  sahne sanatları için kullanılan bir sözcük.  Temaşa etmek ise, seyretmek, bakmak anlamında kullanılan bir tsözcük.

Eski İzmir de , kentin ve körfezin güzellğinin seyredilebileceği yerler;

1- Kadifekale de Temaşalık olarak bilinen yer, 

https://okocana.blogspot.com/2018/04/temasalk-tamasalk-yokusu-ve-temasalk.html

2- Eski yahudi mezarlığı, günümüz varyantın üstünde olan alandır. 1800 lü yıllarda da böyle idi. 

Buralara daha çok İzmirde oturan Türkler, Yahudiler gelirdi.

Bunların dışında bir de Bella Vista olarak tanımlanan, körfezin kıyısında bir yer vardı. Burası günümüze ulaşamadı ama, eski kent planlarından nerede olduğunu biliyoruz. Burası günümüz Alsancak-Gündoğdu bölgesidir.  1922 İzmir yangınında önemli bölümü yok olmuştur. Aşağıda olan planlar 1836 dan günümüze dek olan gelişimi anlatmaktadır. 

Gündoğdu İzmirde bulunan ve gençlerin çok rağbet ettikleri yerlerden birisi. Kurtuluş savaşı öncesi Bella vista adı ile anılan bir yer. Bella vista, Güzel görünüm demek. Güzel görünen burada olan evler, sokaklar mı yoksa buradan görülen körfezin manzarası mı ?. Bu konuda her ikisi de doğru demek gerekecek.

Bu isimleri çok duymuş olmalısınız. Acaba oralarda gezerken, buraları zamanında neymiş diye hiç düşündünüz mü ?. Eğer düşünmediyseniz, sizler ile oraları fotoğraf ve krokiler eşliğinde gezelim.  Böylelikle, buraları aklınızda hep kalır, sizlerde, çocuklarınıza, yakınlarınıza buraları anlatırsınız.













Yolunuz oraya düşerse, karşınıza Zübeyde hanım parkını alınız ve Ali Çetinkaya bulvarının  Talatpaşa bulvarı sonrası bölümünün yaklaşık yarısına geliniz . İşte burası o eski İzmirin Frenk bölgesinin temaşa yeri Bella vista dır.  Bella vista anlam olark güzel manzara demektir. Kadifekaleden ve eski yahudi hastanesi sırtlarından ( günümüz Kızlisesinin kuzye bakan tarafı) İzmir körfezi dahil tüm İzmiri seyrederken yani temaşa ederken, Bella Vistada olan gezinti yerinden de hem denizi hem de  çevrede bulunan dağları, Kadifekaleyi temaşa edebilirsiniz. 










Aşağıda olan plan 193 Bon tarafından çizilen İzmir planıdır. Bu planda da Bella vista caddesi gösterilmektedir.















1922 yangını ile yok olan bir bölge ama, günümüzde olan durumu, yani sokakların ve de caddelerin durumu 1922 öncesine çok benzemektedir.

Burada 1922 öncesi önemli bir binanın kaydı yok. Sadece Bella vista caddesinde olan Bella vista meydanında bir polis karakolu var. 

1913 tarihli plan (Plan 1);1922 öncesi var olan sokak ve caddeleri, Fransız hastanesini göstermektedir. 

Güncel durumu gösteren plan /Plan 2), fotoğrafların çekim yönünü göstermektedir.



Osman Koçanaoğulları

2023 Şubat. İzmir