16 Şubat 2022 Çarşamba

Yahudi deniz banyosu - İZMİR - Mikve

 

Yahudi deniz banyosu - İZMİR - Mikve

Telif hakları vardırCOPYRIGHT dosyasını okuyunuz.......

Haritalar ile ilgilenirken, bazı detaylar ilmi çekiyor. Bu da onlardan biri.

Günümüze ulaşmayan Sarı kışlanın olduğu sahil şeridinde güney-batı istikametinde bir nokta dikkatımi çekti. Burası 1876 planında  " Yahudi banyosu " olarak işaretlenmiş. Aynı yapılar 1856 planında da var. 1836 planlarında bu yapı görülmüyor. 

Merak ettim, araştırdım. Konu, Yahudi inancında  var olan MİKVE. 

MİKVE; biraz bizim inancımızda var olan boy abdestine benzer. Amaç, vücut ve ruhun temizlenmesidir. Havralarda , "Mikve havuzu" bulunabilir. Kullanılan su devamlı olarak temizlenen bir su olmalıdır.  Bu u ya kaynak suyu ( dere gibi akarsular) ve deniz olabilir. 

İzmir planlarına bakmaya başlayalım. 1836-1837 Graves planında olamayan deniz banyosu 1854 Storari planında görülüyor. Ya 1836 yılında, plan üzerinde işaretlenmesi unutulmuş ya da o tarihlerde " Yahudi banyosu " yoktu. Deniz banyosu 1854 ve 1876 yılı planlarında var. 


1854 yılında görülen dere, 1876 yılı planında dere belli belirsiz olarak görülüyor.

Mikve de kutsal diye bir kavram yok. Su zaten doğaldır ve kirlenmemiştir. Hristiyanlıkta olan Vaftiz de  benzer bir durum.  İsa, Vaftizci Yahya (Yahya Peygamber) tarafından Ürdün Nehri'nde vaftiz edilmiştir. Başlangıçta Ürdün nehrinde yapılan bu işlem sonraları  kiliselerde yapılmaya başlamıştır.

bu planlarda hem deniz hem de akarsu vardır. Mikve yapılabilecek uygun bir yer. Kaldı ki, İzmir'de olan Yahudilerin  kolaylıkla ulaşabilecekleri bir yer. İzmir d o yıllarda bu kadar uygun başka bir yer de yok.

Burası, Yahudilerin kendilerinin bulduğu, din adamları tarafından da uygun görülmüş bir alandır.  Belki de defin töreni sonrası buraya gelip dini ritüellerini uyguladılar.  Burasının , var olan dinsel bir alana yapılmış olan yer olduğunu düşünmem.


Osman Koçanaoğulları