7 Temmuz 2018 Cumartesi

Basmane, Çorakkapı camisi 1870 sonları - 1890 ler. Bölüm 2

Basmane, Çorakkapı camisi 1870 sonları - 1890 Bölüm 2

© Copyright  Copyright dosyasını okumak için burayı tıklayınız



Aşağıda bulunan fotoğraf, sırtınız  Basmane fuar kapısına yüzünüz Altınpark' a bakar durumda iken çekilmiştir.
İki fotoğraf var. Bir tanesii numaralandırılmış şekildir. Fotoğraflar, fotoğraf editörü yardımı ile daha büyük boyutta izlenebilir.
 Bu yazıyı okumadan önce bu bölgenin farklı bir açıdan ve biraz daha eski durumunu görmek için bu dosyayı okumanız önerilir.  Okumak için TIKLAYINIZ .....










(a): Halit Ziya Uşaklıgil' in İzmir hikayeleri kitabında bulunan Şeyh Bedrettin bölümünde söz edilen ulu çınar ağacı. Günümüzde yok.
(b): Çorakkapı camisi. Halen var.
(c): Basmane hamamı. Halen var
(d): Mezarlık duvarı . Bu alan (duvarlar ve Müslüman kabristanı) daha sonra ortadan kaldırılacak, günümüz Gaziler caddesi oluşacaktır. Bu alanın günümüz Basmane 9 Eylül fuar kapısına doğru olan bölümünde daha önceleri var olan Basma fabrikası Basmane Gar' ına dönüşecektir (1863). Fotoğrafın çekildiği tarihte gar muhtemelen vardır. Mısri dergahının duvarları bu fotoğrafta görülmemektedir, Halit Ziya, bu olaydan hiç söz etmemiştir.. Halit Ziya her halde bu bölgeyi 1880 -85 gibi terk etmiş. İzmirden ayrılışı ise 1893 yılıdır. Bu nedenle fotoğraf 1880 yıllarının ikinci yarısının son dönemlerini işaret etmektedir.
(e): Çorakkapı camisi önünde bulunan dükkanlar. Bunlar muhtemelen caminin akaretleri dir. Daha sonra ki yıllarda, yıkılacak ve bu alanlar Gaziler caddesine eklenecektir.
(f): Kadifekale. Halen var
(g); Uşakizade konağı altında bulunan dükkanlar. Bu bölümün caddeye bakan tarafı, daha sonraları  istimlak edilecek ve önünde bulunan cadde genişleyecektir.
(h): Günümüz oteller sokağına, Basmaneden olan girişte bulunan yokuş bölümünün başlangıcı
(i): Burada var olan Mısri dergahının duvarları yıkıldıktan sonrası ortaya çıkan arsa durumu. Bu fotoğraf muhtemelen, Halit Ziya' nın burayı terk ettiği yıllardan sonraya ait olmalıdır (1893 ve sonrası).
(j): Çorakkapı caddesi, Günümüz Anafartalar caddesinin Basmaneden giriş yeri. Caddenin ismi 1933 planlarında " Çorakkapı caddesi " olarak geçmektedir. Cadde daha sonra Basmane hamamı karşısında yapılan istimlak sonrası genişleyecektir (1920 sonrası fotoğraflar bu caddenin geniş olduğunu göstermektedir).
(1): Gaziler caddesi girişi
(2): Mısri dergahı içinde bulunan kabirlere ait selvi ağaçları.
(3): O dönem adı ile Musalla. Burada Faik paşa Müslüman kabristanı vardı. Günümüz de  Altınpark.

Aşağıda ki fotoğraf, yukarıda bulunan görünümün  günümüz görüntüsüdür.






Bu bölge ile ilgili bilgiler, Halit Ziya Uşaklıgil' in İzmir hikayeleri adlı eserinde bulunan Şeyh Bedri bölümünde yazılıdır. Halit ziya buraya (Uşakizade köşküne ) 1878 yılında annesi ile birlikte gelir. 12 yaşındadır. Burayı kitabında tarif eder, hem de çocukluk dönemi olarak. Tarif ettiği durum, Mısri dergahının olduğu dönemdir. İzmir'den 1893 te ayrılır. Dergah alanının arsa olduğundan söz etmez. Bu durumda, burasının arsa haline gelmesi her halde 1893 sonrası olmalıdır. Dergahın, duvarlar yıkılmadan önce neye benzediğini bilmiyoruz. Ayrıca bu fotoğrafta, dergahın günümüz 1297 sokağa bakan tarafını da göremiyoruz. Belli olan, günümüzde var olan yapıların o yıllarda olmadığıdır. Bu fotoğraf, Mısri dergahının bulunduğu alanın çevresinde bulunan duvarların yıkıldığı dönemi göstermektedir. 1800 sonları-1900 başları dönemine ait fotoğrafta dergah ve müştemilatının inşa edildiği görülmektedir. (aşağıda bulunan fotoğraf)



Osman Koçanaoğulları

Yeni dosyalar yazıldıkça Blog' a eklenecektir.