26 Ekim 2019 Cumartesi

Yunanistan Aya Fotini kilisesine gönderilen İkonastasis ve diğer eşyalar

Yunanistan Aya Fotini kilisesine gönderilen İkonastasis ve diğer eşyalar


Telif hakları vardır. Telif hakları (COPYRIGHT) dosyasını okuyunuz 



İkonastasiziten ilk söz eden kişi Martha Nicol dür. Kitabında geniş bir şekilde anlatır. Burada oyma işlemeli  ve simetrik olarak yerleştirilmiş resimler ile dolu olan, iki ya da üç parçalı monoblok bölümlerden söz eder. Çok güzel bir eser olduğunu anlatır ve Çinlilerin oyma işleri gibi diyerek de tanımlama yapar . Her bir parça yekpare meşe ağacından oyulmuştur. Üzerinde, başlarında gümüş halo (hale) olan resimler olduğunu görür.  Bunlar ikonalardır. Ayrıca her bir ikonanın  altında, kiliseye gelenlerin öpmeleri için birer küçük kopya vardır. Vaiz kürsüsü de ayni şekilde oymadır. Ayin sonrası, avluda olan çınar ağacı önüne gelenler, ulusal birlik için dua ederler.
Bu ikonastasisten 1864 yılında burayı ziyaret eden Atinalı bir gazeteci de bu ikonastasisten söz eder (1) İkonastasisin kimin tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte sakız adasından gelen bir sanatçı tarafından yapıldığına inanılmaktadır. Yapıldığı tarih 1804 veya 1805 yılıdır. Ayni sanatçının bu ikonastasisin yapımından daha önce 1922  İzmir yangınında, içinde bulunduğu Aya Fotini kilisesi ile birlikte yanan ikonastasisi de yapan sanatçı olduğu düşünülmektedir (1796 yılı). Aya Yani kilisesi, 1922 yangın bölgesinde olmadığından, kilise ile birlikte zarar görmeden kurtulur.
Bu ikonastasisi günümüzde Atina-Nea Smyrni semtinde olan Aya Photini kilisesine Türkiye tarafından hediye edilmiştir.
Hediye olerek gönderilen kutsal eşyalar içerisinde bir adet kürsü (Ambo), bir adet koltuk veya taht (Episcopal Throne), bir adet, cemaat yerini ayıran üstünde azizlerin resimleri bulunan pano (Templo-Iconostasis) vardır. (2)
İkonastasis ve diğer eşyaların gönderilme kararı. Mustafa Kemal Atatürk imzalıdır.








Kaynaklar


1- Ana kaynak: Gezgin'in notları.Ismeer or Smyrna and it's British hospital  in 1855. By a Lady., Sayfa 20-23
http://okocana.blogspot.com/2019/04/aya-yani-kilisesi-agios-ioannis.html

2- İzmir’den Yunanistan’a gönderilen kutsal eşyalar. Orhan Beşikçi
http://www.kentyasam.com/index.php/comments/feed/izmirden-yunanistana-gonderilen-kutsal-esyalar-yhbrdty-3633.html


Osman Koçanaoğulları

,