29 Eylül 2019 Pazar

Salih ya Sali dede - İZMİR

Salih ya Sali dede - İZMİR



Telif hakları vardırCOPYRIGHT dosyasını okuyunuz.......


Her şehirde olduğu gibi, İzmir kadim semtlerinin de yatırları vardır. Salih dede ( ya da Sali dede) türbesi, İzmir'de çok sayıda olan dini mekanlardan sadece birisidir.
Salih dede kimdir, nedir bilmiyoruz. Gerçekten böyle biri yaşadı mı onu da bilmiyoruz. Bildiğimiz, Salih Dede'nin ulu bir kişi olduğuna olan inanç ve buraya dua etmeye gelindiği , mum yakılıp isteklerde bulunulduğudur. Yakılan mumlardan, duvarları is içindedir. Kişiler, istekte bulunup, küçük taş parçasını duvarda bulunan mum artıklarına yapıştırırlar. Eğer taş orada, yerinde kalır ise, isteklerinin olacağına inanılır. Bu bir ritüeldir.
Salih Dede'nin kabri, Kocakapı da, günümüzde var olmayan, yerine Vali Kazım paşa ilköğretim okulunun yapıldığı mezarlıkta bulunmakta idi. Okul yapımı için, mezarlık kaldırılmaya başlanınca, Salih Dede olarak bildiğimiz kişinin mezarı da su kemerlerinin bulunduğu yere taşınmış. Taşındığı yer de ilginç. Burası, su kemerinin o yıllarda henüz kapatılmamış olan gözü. Aşağıda bulunan fotoğraf ve krokiye bakınız).  Bu su kemeri ile bilgileri
http://okocana.blogspot.com/2019/09/kocakap-karakap-izmir-kale-kaps-m-yoksa.html  dosyasında.
Mezarlık ile ilgili bilgileri de   http://okocana.blogspot.com/2019/09/izmir-in-kaybolan-mezarlklar-1.html   dosyasında yazdım.



Bu fotoğrafın krokisi:



Şimdi güncel fotoğraflara bakalım.