21 Temmuz 2018 Cumartesi

Şeyh Bedri efendinin evi - 2. Basmane, İZMİR



Şeyh Bedri efendinin evi - Ayrıntılı



© Copyright  Copyright dosyasını okumak  için burayı tıklayınız


Ev, Anafartalar caddesinin Basmaneden başlangıç noktasında
Evin içinde ve dışında, benim bildiğim zamanlarda her hangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Çizimler benim hatırladıklarım ile sınırlıdır. Belki, hataları vardır.


Evin, 1 ve 2. ci katları ana duvarları , 3. kata kadar yaklaşık olarak 1 metre kalınlığın ve taştan yapılmıştır. Bina, zeminde bulunan ( cadde tarafından , , caddeden daha aşağıda bulunan tonozlu yapı) tonozlu yapı üzerine kuruludur. Kıraathane olarak kullanılan caddeye bakan yer de tonozludur. Ancak buradaki tonoz daha yüksektir.


















Yukarıda ki ve Aşağıdaki çizimler, yatak odası ve Tekkenin misafirhane ile ilgili ilişkisini göstermektedir.






Sırtınız caddeye bakar durumda iken tekke misafirhanesine bitişik bu odanın ( muhtemelen Şeyh Bedri efendinin yatak odası, ailem de ilk zamanlar bu amaçla kullanmış) bahçe tarafında bulunan ön odaya bakan yerinde bir birinden ortada cam kapılı dolap ile ayrılmış iki adet yüklük bulunur. Soldaki yüklük sadece bu amaçla kullanılmış. Sağda ki yüklük hem yüklük hem de Tekke misafirhanesine geçiş olarak kullanılmış. Sağ yüklük açılınca, yüklüğün sağ tarafında yukarıda bulunan bir hole çıkan 4- 5 basamaklı tahta gayet güzel yapılmış bir merdiven görülür. Yukarıdaki holün, tekke misafirhanesine bakan bölümü ( tam merdivenlerin karşısıdır), misafirhanenin holüne geçiş yeri imiş. Holün sağ tarafında, (caddeye bakan bölüm) caddeye açılan küçük bir penceresi olan mermer alaturka tuvalet, yine mermerden çok zarif çeşme yalağı ve abdest alma yeri bulunur.


Evin yerleşim planları






Bahçelerin topraklı bölümü, yerden yaklaşık yarım metre yüksekliğinde duvar ile çevrilidir. Doldurulmuş bir bahçe gibidir. Yıllar sonra, bu bahçenin altında tonozlu yapı olduğunu gördüm. 


Cadde tarafında olan zemin kat- Kalender, kalender dosyasında yazılmıştır


Evin pencere yapıları



Osman Koçanaoğulları